Stiluri de bere artizanala: NEIPA
NEIPA (New England IPA) este o interpretare moderna a IPA. Incalca o parte din “regulile” unei IPA, iar urmasii – berile facute de alte fabrici de bere artizanala cum ar fi Tree House Julius, Trillium Congress Street, Hill Farmstead Susan sunt deja interpretari personale ale stilului. E bine sa fie craft…
Prima bere NEIPA este Heady Topper de la The Alchemist, si a fost mesterita de John Kimmich in Vermont. Ca orice bere care are IPA in nume este foarte la moda si a fost introdusa ca un stil oficial de American Brewers Association in 2018 sub numele de Juicy or Hazy Imperial or Double India Pale Ale.
Un beer geek iti va vorbi despre NEIPA folosind cuvantul Juicy pentru a descrie gustul de fructe tropicale coapte mango, passion fruit, guava, ananas, papaya. E o bere tulbure (ceea ce pentru un IPA normal ar fi considerat un defect), cu mult hamei dar nu atat de amara (iar o problema pentru un IPA).
Retetele includ intotdeauna malt de grau si fulgi de ovaz intr-o proportie de 10-20-40%. Hamei Citra, Mosaic, GalaxyTM, Azacca, El Dorado – dupa inspiratia berarului – dar cel mai important in 2-3 sarje de dry hopping.
Cam asa arata o zi de berarit un Neipa:
Ceva retete gasiti aici.