Stiluri de bere: Double IPA sau Imperial IPA
Daca va place IPA (India Pale Ale) care e foarte la moda acum, exista si o varianta mai moderna, relativ recenta, care e un fel de IPA on steroids. Are tot ce e bun in IPA si apoi exacerbeaza. Double IPA sau Imperial IPA.
Teoria
Sunt cateva caracteristici care diferentiaza un Double IPA de un IPA sau de fapt de orice alta bere:
- Alcool – 8-10%. Asta am mai vazut, dar ce vine impreuna cu alcoolul este genial.
- 80-100 IBU. IBU vine de la gradul de amareala dat de hamei, si ca sa va dati seama cam pe unde ne situam, un Budweiser are in jur de 7 IBU si peste 110 se pare ca nu mai facem diferenta.
- Hamei din abundenta. Poate sa fie oricare din cei 4C – Chinook, Centennial, Cascade, Columbus, dar si Amarillo, Simcoe, CItra sau Nelson Sawin
- Drojdie – selectie de drojdie care produce cat mai putini esteri si diacetil
- Malt – de obicei un malt cat mai deschis, astfel incat aromele maltului sa nu ascunda gustul hameiului.
Practica
Double IPA a fost “inventata” de catre Vinnie Cilurzo in 1994, asa ca Pliny The Elder, Double IPA-ul care il face la Russian River Brewing Company este probabil cel mai emblematic double IPA.
In Romania puteti sa incercati interpretari locale ale Imperial IPA de la Ground Zero – Imperial Fuck, Zaganu Imperial IPA sau Modern Mosaic de la Hop Holigans – le puteti gasi pe www.berero.ro online, in magazin la The Beer Institute sau in baruri si restaurante.
Bineinteles, nu sunt eu atat de destept, asa ca informatii mai multe puteti sa gasiti in cartea IPA: Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale
Have a beer!