Istoria moderna a berii IPA
Daca acum ceva vreme discutam despre cum a aparut stilul de bere IPA candva dupa incursiunea englezilor in India, cred ca este timpul sa vorbim si de IPA moderna, pentru ca berea pe care o bem noi azi are destul de putin in comun cu IPA istorica.
Berea artizanala IPA moderna care incanta papilele tuturor peste tot in lume s-a nascut in USA prin anii 80 cand au inceput sa apara primele fabricute de bere artizanala. Dar cum au recreat stilul nume celebre precum Ken Grossman de la Sierra Nevada, Charlie Papazian care a fondat Asociatia Americana a Berarilor artizanali sau Fritz Maytag de la Anchor Brewing?
Toti mentioneaza ca sursa a inspiratiei fabrica de bere Ballantine care a fost lansata in 1840 in Newark, New Jersey, de catre Peter Ballantine, un scotian proaspat emigrat in America. Pe la 1900 se pare ca fabrica producea un IPA americanizat cu hamei local, dar pastra traditia; fermentarea se facea in vase de lemn uneori cate 1 an.
Din pacate reteta originala nu a mai fost gasita, dar Ballantine este fabrica care a produs IPA de la lansare si pana in anii 1980 desi a intrat in declin prin anii 1960. Desi a supravietuit razboaielor mondiale si prohibitiei iar pe la 1950 era a treia cea mai mare fabrica de bere din USA, incepand cu 1960 in USA a castgiat volum berea lager, pentru ca era mai usor de baut si mai comuna pentru toata lumea. In 1972 fabrica a fost cumparata de Falstaff Brewing Corporation si apoi vanduta din nou catre Pabst in 1985.
In August 2014, Greg Deuhs, berarul sef al Pabst Brewing Company a recreat pentru prima data reteta de Ballantine IPA. Pentru ca reteta originala nu a mai fost gasita, Greg Deuhs a incercat sa re-creeze berea pe baza unor rapoarte chimice din 1930 care indicau cantintatea de alcool, amareala si gradele plato. Bineinteles ca in 2014 hameiul, maltul si drojdia sunt diferite de cele de acum 100 de ani, dar probabil ca fara aceasta bere, toata berea artizanala din zilele noastre ar arata diferit.
Iata si filmuletul cu istoria fabricii si crearea versiunii moderne a Ballentine IPA de catre Pbast: