Interviu cu The Beer Institute
Suntem Adina și Andreea și am deschis The Beer Institute din pasiune pentru bere bună, făcută așa cum trebuie de către oameni tineri și creativi, care combină ingrediente naturale cu multă pricepere pentru un rezultat unic. Este primul concept de retail specializat dedicat exclusiv berilor și cidrului artizanal românesc.
Cristian: Buna Adina! Astazi vorbim despre Institutul de Bere. Ce este Institutul de Bere?
Adina: The Beer Institute este primul magazin dedicat exclusiv berii artizanale romanesti, un concept nascut din pasiune pentru acest produs in care credem foarte mult.
Cristian: Cand a aparut Institutul de Bere si cum v-a venit ideea?
Adina: The grand opening a fost pe 27.06.2018, dar ideea ne-a venit cu multe luni in urma. Toatul a inceput dupa ce am descperit cateva branduri de bere din afara Bucurestiului pe care nu le regaseam ulterior aici. A urmat o perioada de research si dupa ce am gasit un spatiu potrivit ne-am pus pe treaba.
Cristian: Cand ai avut primul contact cu berea artizanala?
Adina: Prima data am baut bere artizanala acum 2, poate 2 ani si jumatate si am fost impresinata de gust, consistenta, culoare, after-taste, tot.
Cristian: Cum arata clientul vostru tipic? Cine este el?
Adina: Avem mai multe categorii de clienti. Cei mai multi sunt cunoscatori si iubitori de bere artizanala, incep sa vina tot mai multi curiosi care au primit foarte bine ideea noastra si faptul ca exista un loc dedicat berii artizanale ii atrage si le da mai multa incredere sa incerce. Avem si foarte multi straini ca si clienti, fie expati, fie turisti si ne bucuram ca le putem oferi o alternativa la ceea ce exista pe piata.
Ca profil specific acesta este barbat intre 27-40 ani, cu venituri peste medie, atent la produsele pe care consuma si foarte selectiv.
Cristian: Dar artizanii berii, cine sunt ei?
Adina: Eu zic ca sunt niste tineri artisti, care pariaza pe o pasiune din care dau nastere unor beri spectaculoase.
Cristian: Cate tipuri de bere aveti acum in magazin si de la cate fabrici?
Adina: Avem in permanenta peste 130 de etichete diferite de la 33 de baranduri de bere si cidru artizanal, asa ca este imposibil ca un client sa plece fara cel putin o bere de la noi.
Cristian: Ce e special la berea artizanala romaneasca?
Adina: Este buna, este facuta cum trebuie si foarte important prin consumul ei ajutam cu totii la dezvoltarea economiei locale.
Cristian: De ce artizanal si nu clasicele ieftine de la supermarket?
Adina: Pentru ca trebuie sa consumam calitativ si nu cantitativ. Din pacate la noi inca se intampla invers si avem impresia ca orice vine din afara tarii este mai bun. Daca atunci cand am cumpara o bere de 0.5l de 2 lei ne-m uita cat costa o apa plata ne-am dat seama foarte usor ca ceva este in neregula.
Cristian: Care sunt tipurile de bere artizanala preferate de romani?
Adina: Ca stil as zice ca IPA si LAGER. La noi cele mai vandute sunt extremele, adica cele mai simple si cele mai speciale.
Cristian: Exista “cea mai buna bere”?
Adina: Categoric nu. Gustul este foarte subiectiv. Ceva ce prefer eu poate sa nu fie pe gustul tau si tot asa.
Cristian: Probabil la voi vin oameni care deja stiu despre berea artizanala, dar care este reactia oamenilor cand se intalnesc prima data cu berea artizanala?
Adina: Am avut tot felul de experiente cu incepatori in ale berii artizanale, cele mai multe placute. La noi la shop nu te uiti de unul singur la raft si iei ce iti atrage atentia cel mai mult, ci primesti cateva sugestii in functe de ce iti place sa bei si ce ai mai incercat. Atunci nu se intampla sa nu iti placa, dar am mai avut si clienti care au luat ceva sa spunem extrem pentru un incepator si nu au fost prea incantati.
Cristian: Care este povestea de inceput? Cum v-ati luat inima in dinti sa inchiriati un spatiu si sa umpleti frigiderele cu bere?
Adina: Asa cum am spus ideea o aveam de ceva timp, dar am asteptat sa gasim un spatiu potrivit. A fost o inspiratie de moment, si spun inspiratie pentru ca merge foarte bine. Este un pariu castigat, cel putin pana acum.
Cristian: Eu stiu unde este magazinul, dar hai sa spunem si oamenilor.
Adina: Primul magazin este pe Calea Dorobantilor, nr.31-33, in incinta Carrefour Market. Nu am cautat neparat sa fie intr-un spatiu comercial, dar ne-am placut tare mult felul in care este impartit spatiul.
Cristian: Cum decurge o zi normala la magazin?
Adina: Este mereu ceva de facut la shop. Incepem prin a aranja marfa la raft si in frigidere, curatenie, ordine, receptia marfii si tot asa. In multe dintre seri gazduim evenimente de lansare ale unor beri noi sau sesiuni de beertasting organizate de noi sau de berari.
Cristian: Daca ar fi sa o iei de la inceput ce ai face diferit?
Adina: Suntem foarte multumiti de tot ce am facut pana acum. Desigur ca se mai gasesc persoane care stiu mai bine decat tine ce ar trebui sa faci tu cu banii tai, dar am invatat sa fac diferenta intre criticile constructive si remarcile rautacioase.
Cristian: Deschideti un nou magazin de curand. Unde este?
Adina: Urmeaza sa deschidem un nou magazin in Agora Floreasaca la inceputul anului viitor. Ce-i drept am vrut foarte mult sa deschidem acum in decembrie, dar fiind un centru commercial nou construit au aparut mici intarzieri.
Cristian: Daca ar fi sa spui intr-o singura fraza ceva bautorilor de bere care ar fi acea fraza?
Adina: Sa consume bere in mod responsabil si sa nu uite ca importanta este calitatea si nu cantitatea.
Multumim pentru interviu si bineinteles puteti incerca si berile Perfektum la The Beer Institute.