Ce “utilaje” iti trebuie ca sa faci bere in casa?
Cel mai adesea sunt intrebat: “Ce instalatie iti trebuie ca sa faci bere in casa?”. Vestea buna e ca nu-ti trebuie nici o instalatie. Instalatia e pentru fabrica, dar berea se face de mii de ani in casa. Asa ca in mare parte, daca esti interesat sa faci o bere cu manutele tale, cel mai bine este sa o faci in mod clasic si cat mai curat cu putinta.
Pentru incepatori, elementul de baza pentru orice bere este kitul de bere – adica cutia asta de jos. Kiturile de bere sunt de fapt un must de bere deshidratat, facut dupa o reteta anume (sunt zeci de retete de kituri) si care cuprind conform retetei tipurile de malt si de hamei necesare pentru stilul de bere respectiv. Kiturile de bere sunt minunate: iti iese bere la sigur, sunt zeci de retete din care sa alegi si retetele sunt alese ca sa fie foarte bune. Evident ca nu face nimeni un kit de bere dupa o reteta proasta.
Si cel mai tare, berea o faci tu – pui apa, drojdie, o pui la fermentat si cand e gata o tragi la sticle. Talentul tau e sa ai grija de ea sa fermenteze cum trebuie, sa stii cand trebuie pusa la sticle, si sa o maturezi in sticla cu rabdare.
Nu o sa descriu procesul de fabricare a berii din kituri aici, pentru ca ii voi dedica un articol separat, dar sa trecem prin lista de “utilaje” care sunt necesare. Evident, lista de mai jos este minimalista. Daca iti place sa faci bere in casa sunt zeci de imbunatatiri care le poti aduce, inclusiv sa faci mustul de bere (adica ce se regaseste in kitul de bere) dupa reteta proprie din malt si hamei.
In afara de kitul de bere, iti mai trebuie un recipient de fermentare pentru bere. Trebuie sa fie din plastic alimentar, sa se poata inchida etans, sa aiba un robinet de golire si o supapa de CO2.
Cam asa arata supapa de CO2 – se umple jumate cu apa si rolul ei este sa lase CO2-ul rezultat din fermentarea berii sa iasa, dar sa nu intre bacterii sau drojdii straine in recipient pentru ca ar putea strica berea.
In zona optionala ar fi nevoie de o lingura de plastic pentru amestecare (cand pui kitul de bere in recipientul de fermentare si adaugi apa pentru hidratarea kitului trebuie sa amesteci pentru omogenizare.
Dupa ce a fermentat berea (dureaza 1-2 saptamani) e timpul sa tragi berea la sticle. Cel mai simplu este sa faci operatiunea cu o supapa de umplere pentru sticlele de bere. Supapa lasa berea sa curga numai atata timp cat ai nevoie pana se umple sticla, apoi poti sa muti in sticla urmatoare cu usurinta.
Capace de 26mm pentru sticle. Multe capace pentru sticle, pentru ca vei face multa bere. Este imposibil sa ai prea multe capace…
Si capsatorul pentru capace. Sticlele nu le mai arat, important este sa fie maro sau verzi (nu din cele cu capac twist) si cat mai multe.
Simplu, nu?
Daca vrei sa vezi cum arata o bere artizanala facuta la o scara mai mare, iata o lista cu berile artizanale Perfektum:
- Perfektum Pale Ale – O bere menita sa te converteasca intr-un adept al berii artizanala, daca nu esti deja. Usurica, exact pentru o zi de vara, si totusi surprinzatoare. Aceasta bere te poate face sa iubesti din nou blondele. De savurat singur sau cu prietenii.
- Perfektum Red Ale – O roscata ce poarta elegant culoarea coniacului maturat pe-ndelete. Destinul ei este sa acompanieze o masa buna intr-un restaurant placut. Innobileaza frumos orice meniu. (si bautor de bere)
- Perfektum Black IPA – Nici berea neagra nu mai e ce-a fost! O interpretare la moda este Black IPA, care impreuneaza gusturile florale ale hameiului cu corpolenta data de caramelul berii negre. Black IPA insumeaza ce e mai bun din ambele lumi, ca o bruneta focoasa si tacuta.
- Perfektum IPA – Cea mai apreciata bere craft a momentului, nascuta intr-o sclipire de geniu a maestrului berar. O explozie de arome florale venite din impreunarea mai multor tipuri de hamei si malt. Atentie: Produce dependenta greu de tratat!
- Perfektum Session IPA – O bere IPA cu mai putin alcool, cum sta bine unei beri al carui destin este sa satisfaca dependenta iubitorilor de hamei
- Perfektum Rye IPA – Dacă vrei o bere artizanală, nepasteurizată, nefiltrată, cu aromă fresh de hamei proaspăt și malț de secară, atunci aceasta e alegerea perfectă.
- Perfektum Double Black IPA – Dacă vrei o bere artizanală, nepasteurizată, nefiltrată și fără compromisuri, cu ingrediente ce oferă aroma nesfârșită a cafelei combinată cu ciocolata amăruie, atunci aceasta e alegerea perfectă.