Ce e si cum a aparut berea artizanala?
Discutia despre bere artizanala trebuie sa inceapa cu ideea ca berea intai a fost artizanala inainte sa fie facuta in fabrici colosale super industrializate si automatizate. Berea apartine acestor colosi industriali cam in acelasi fel in care laptele “e produs in fabrici”.
Inainte de industrializare, berea era facuta acasa, in general in zonele cu agricultura; berea oricum e un produs agrar, fiind deseori denumita paine lichida.
Atunci cum a aparut berea artizanala “moderna”?
Berea artizanala moderna isi are cel mai probabil originile in Usa, prin anii 80 (aici puteti sa cititi despre istoria moderna a IPA). Sunt cateva carti care merita citite – Beyond the Pale: The Story of Sierra Nevada Brewing Co., Brewing Up a Business: Adventures in Beer from the Founder of Dogfish Head Craft Brewery sau Beer School: Bottling Success at the Brooklyn Brewery
Daca cartile de mai sus povestesc aventurile berarilor artizanali din USA din anii 80-90 avem si povesti mai moderne.
Berea artizanala dupa anii 2000
E destul de greu sa pui in cuvinte ce s-a intamplat dupa anii 2000 cu berea artizanala, inclusiv fenomenul berii artizanale romanesti. Multa pasiune, talent, descoperirea gustului berii adevarate. Arta si nopti nedormite. Bucurie si disperare.
Noroc ca avem un filmulet care suprinde acest amalgam de intamplari, sentimente, realizari, si in special redescoperirea gustului in bere.
O sa va povestesc si eu in cuvinte – este o poveste americana care este de succes si in Romania unde a fost urmata de fabricutele de bere artizanala romanesti.
Berea artizanala este expresia artistica a unei noi generatii de antreprenori care si-au pus talentul in slujba re-descoperirii gustului in bere. Sa faci o noua bere, sa imbini malt, hamei si drojdie din mai multe parti ale lumii ca sa creezi un gust la care ai visat, un gust al berii unic, care nu a mai fost facut de nimeni este o forma de arta moderna.
In zilele noastre, cand “nimic nu mai e facut in Romania” a aparut berea artizanala romaneasca – un produs autentic prin felul in care a aparut in Romania si care este la fel de bun cu orice produs strain.
O sa spuneti – cum este autentic? Doar fenomenul berii artizanale moderne a aparut in America, chiar voi ati spus. Fenomenul berii artizanale romanesti este autentic pentru ca a fost dezvoltat in Romania, in conditiile particulare de aici. Acum 5-6-10 ani, nimeni nu stia daca se poate face bere artizanala in Romania. Berarii artizani romani au descoperit de la 0 cum se poate produce bere artizanala e legislatia romaneasca. Cum se poate pune pe picioare o fabricuta artizanala in Romania, fara o traditie pre-existenta. Au gasit ingredientele care puse impreuna ar putea sa alcatuiasca un gust apreciat in barurile si terasele in Romania. Au gasit nebunii care sa-i sustina financiar in afaceri despre care nimeni nu stia nimic si oamenii angajati care sa-si aleaga o carierea intr-un domeniu nou si necunoscut si sa devina la randul lor si ei pasionati.
O sa vedeti si in filmulet aceleasi idei. Ce e important este ca noi, fabricutele de bere artizanala din Romania ne-am gasit si noi calea de a face ceva “ca afara” in felul nostru, poate uneori diferit dar la fel de pasionat.
Multa munca, credite la banca, fondatori si berari care nu si-au platit salarii dar au platit angajatii si s-au gandit mereu cum sa faca berea mai buna. Aproape toti n-au avut habar in ceea ce se baga din punct de vedere al afacerii pentru ca nimeni inaintea lor nu mai facuse asa ceva.
Un sentiment de apartenenta si camaraderie pentru produsele locale, pentru arta din spatele unei beri artizanale. Dorinta de a face ceva in Romania care sa ne faca mandri.
Filmuletele ca “Beer culture”, cartile despre berarii artizanali si legaturile de prietenie si camaraderie cu berariile artizanale de afara si din tara sunt ce punem noi “pe rana” dupa o zi istovitoare la fabrica.
Concurs
Daca esti din Bucuresti, comenteaza in josul paginii unde crezi ca a fost facuta aceasta poza.
Castigatorul va fi ales dintre cei care raspund corect prin tragere la sorti si va primi cadou din partea Perfektum un pachet de beri artizanale Work from Home Pack 01 in valoare de 226 de lei. Toti cei care raspund vor primi un sticker Perfektum.
Catigatorul va fi anuntat luni, 20 iulie 2020.
Castigatorul este? Ionut Diacu, care a raspuns corect la concurs: “Beer station” si a fost ales castigator prin tragere la sorti.
PS: un pic de ajutor mai jos 😉
Terase unde se poate bea bere artizanala in Bucuresti (o lista incompleta desigur)
Beer station.
Beer station
Beer Station Pub
Beer station
PERFEKTO PIZZA ….SE STIE….E PE O LISTĂ SPECIALĂ…..
Beer Station
Beer Station Bucharest ?
Beer O^Clock