Tutorial video cu John Palmer despre cum se face berea de casa prin metoda all-grain
John Palmer este autorul uneia din cele mai bune carti despre beraritul acasa “How to brew“.
Metoda all-grain de facut bere de casa este un pic mai complicata, dar din punct de vedere tehnologic este cea mai corecta si eficienta. In video-ul de mai jos John ne explica in maniera lui specifica foarte usor de urmarit, care sunt pasii pentru a facem bere de casa all grain.
Bineinteles, totul incepe cu o reteta – cea de fata este “Palmer’s oked mild” – o reteta similara ca stil cu un brown ale. Tutorialul este destinat incepatorilor in all-grain si de aceea este folosit un setup usor de pregatit. Practic mashingul se face intr-un cooler modificat (sa-i zicem geanta frigorifica?) care are o sita pe fund pentru filtrarea granelor.
Pentru all grain se incalzeste o cantitate de apa pentru mashingul initial si o cantitate suplimentara de apa pentru sparging (clatirea granelor). Se incepe cu tratarea apei in functie de caracteristicile apei locale. Se folosesc tablete campdem (metabisulfit de potasiu) pentru eliminarea clorului din apa si se poate ajusta si duritatea apei.
Daca aveti rabdare sa urmariti tot tutorialul sunt explicatii despre temperatura pentru strike water si de ce o temperatura prea mica de mash afecteaza fermentabilitatea. Apoi sunt descrise diferitele tipuri de sparging – continous sparging sau batch sparging.
Dupa fierbere se arata partea de racire accelerata si multe explicatii despre sanitizarea necesara pentru a preveni infectiile.